На Раді ЄС обговорять "мирні вояжі" Орбана і заяви Угорщини в ООН

Новини — Понеділок, 22 липня 2024, 11:39 —

На засіданні міністрів закордонних справ Євросоюзу у понеділок окремо обговорять "миротворчі вояжі" прем’єра головуючої у Раді ЄС Угорщини Віктора Орбана до Москви та Пекіна та антиєвропейські заяви від офіційного Будапешта. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це сказав у коментарях журналістам головний дипломат ЄС Жозеп Боррель перед початком зустрічі.

Боррель повідомив, що проведе частину сесії з обмеженим доступом, під час якої міністри обговорять "події останніх тижнів", а саме поїздки прем’єра головуючої у Раді ЄС Угорщини Віктора Орбана до Києва, Москви та Пекіна, які він називає "миротворчою місією". 

Предметом обговорення стануть також заяви очільника МЗС Угорщини в ООН, у яких він звинуватив ЄС у "підштовхуванні до війни".

Реклама:

"Це абсолютно неприйнятно. Євросоюз підтримує Україну і прагне закінчити цю війну на основі принципів Статуту ООН. Ми поговоримо, як країни-члени оцінюють таку позицію країни, яка на цей час за ротаційним принципом головує у ЄС", – сказав Жозеп Боррель.

"ЄС не "штовхає до війни"... Йдеться про захист України, яка зазнала агресії", – наголосив він. 

Нагадаємо, Єврокомісія вирішила знизити рівень представництва на неформальних засіданнях Ради ЄС під час угорського головування, аби показати невдоволення неузгодженими зовнішньополітичними кроками Віктора Орбана. Аналогічний крок ухвалили кілька держав-членів.

У Європейській комісії водночас кажуть, що юридично не можуть позбавити Угорщину головування у Раді ЄС, але можуть бойкотувати його.

Водночас Орбан обіцяє продовжити свою "мирну місію" попри критику.

Читайте також: Ізоляція Орбана. Чому спроби угорського лідера отримати вплив у ЄС так і не дали йому переваг

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: