Претендентка французьких лівих на пост прем'єра відмовилась від посади

Новини — Понеділок, 22 липня 2024, 14:19 —

Очільниця Європейського кліматичного фонду Лоранс Тубіана, яку частина сил з лівого блоку "Новий народний фронт" пропонувала на посаду прем’єр-міністра Франції, відмовилась висувати свою кандидатуру.

Про це йдеться в листі Тубіана, який вона опублікувала в X (Twitter), повідомляє "Європейська правда".

Хоча Тубіана отримала підтримку від "зелених", соціалістів і комуністів, найбільша партія з блоку лівих "Нескорена Франція" виступила проти того, щоб вона була кандидаткою на посаду прем’єра.

"Я беру до відома, що моє ім'я зустріло опозицію всередині "Нового народного фронту". Все це, як мені здається, більше не веде до врегулювання, якого ми так потребуємо", – написала вона.

Реклама:

Тубіана додала, що повернеться "до боротьби, яка завжди була для неї актуальною: соціальної та кліматичної".

73-річна Тубіана – дипломатка і науковиця, яка була провідною учасницею переговорів щодо історичних Паризьких угод 2015 року, а з 2017 року очолює Європейський кліматичний фонд. Вона була радницею попереднього уряду, але не пов'язана з жодною політичною партією.

Кандидатуру Лоранс Тубіана запропонували соціалісти, "зелені" і комуністи. Водночас найбільша партія з блоку лівих, "Нескорена Франція", заявила, що не хоче бачити кандидата від "громадянського суспільства", і наполягає, що це має бути їхній представник.

"Нескорена Франція" також відкидає пропозиції своїх союзників про співпрацю з центристськими партіями для формування коаліції, здатної отримати вотум довіри в парламенті.

Ліві були єдиною політичною силою, яка йшла на вибори, не назвавши кандидатуру свого кандидата у прем’єри. Це було зроблено тому, що лідер "Нескореної Франції" Жан-Люк Меланшон на цій посаді міг відлякати значну частину поміркованих виборців. Але й поставити іншу кандидатуру було неможливо – на той момент "Нескорена Франція" мала найбільшу присутність у парламенті серед лівих сил.

Детальніше про сенсаційні результати виборів та варіанти коаліції читайте у статті - "Макрон-переможець: як Франція зупинила прихід до влади ультраправих і що це означає для України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: