Прем’єр Хорватії пошпетив мера Дубровника за націоналістичне гасло

Новини — Понеділок, 22 липня 2024, 21:38 —

Хорватський прем'єр-міністр Андрей Пленкович розкритикував мера туристичного курорту Дубровник Мато Франковича за публічне використання гасла хорватських усташів, які підтримували нацистів під час Другої світової війни.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на AFP.

На відкритті меморіального парку ветеранів війни за незалежність Хорватії 1990-х років напередодні, 21 липня, мер Дубровника закінчив свою промову гаслом "За Батьківщину – готові" (Za Dom – Spremni хорватською мовою), яке використовували усташі.

Після того, як використання гасла розкритикувала опозиція, Франкович заявив, що сказав його не в "контексті Другої світової війни", а радше війни 1991-1995 років за незалежність Хорватії.

Реклама:

Прем’єр Хорватії Пленкович назвав крок мера неприйнятним і заявив, що ані його партія, Хорватський демократичний союз (HDZ), до якої належить мер Дубровника, ані уряд не мають наміру закінчувати промови гаслом усташів.

Мер хорватського Дубровника каже про погрози після запрошення сербського співака

"Це політично неприйнятно для нас у всіх сенсах", – підкреслив прем’єр, додавши, що інституції вирішуватимуть "можливі наслідки" дій Франковича.

Хорватські усташі, які діяли у 1920-1940-х роках, під час Другої світової війни створили маріонеткову державу, а також відомі переслідуваннями й убивствами сотень тисяч етнічних сербів, євреїв, ромів і хорватів-антифашистів.

У сучасній Хорватії є симпатики усташів, які вважають тих засновниками хорватської нації.

Минулого року, нагадаємо, відомий проросійськими поглядами президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що гасло "Слава Україні" має таке ж походження, як і вигук хорватських усташів. Українське МЗС тоді йому креативно відповіло.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: