ЗМІ: Польща веде переговори з Білоруссю про звільнення журналіста Почобута

Вівторок, 23 липня 2024, 12:03 - Ірина Кутєлєва

Польська влада веде переговори з Білоруссю про звільнення активіста і журналіста польської меншини Анджея Почобута, якого режим Александра Лукашенка засудив до восьми років ув’язнення.

[SOURCE]Про це стало відомо Radio ZET, повідомляє "Європейська правда".

Як зазначено, переговори про звільнення Почобута ведуть чиновники нижчої ланки польського Міністерства закордонних справ і консульських служб.

У публікації йдеться, що звільнення Почобута, припинення відправки мігрантів до польського кордону і співпраця щодо вбивства польського прикордонника мігрантом є умовами для польської сторони для початку переговорів між Варшавою та Мінськом про ширше відкриття прикордонних переходів з Білоруссю.

Сигнали з Білорусі про те, що вона готова обговорювати прикордонну кризу, а також розширення безвізу для 35 європейських країн високопосадовець МЗС в інтерв'ю Radio ZET коротко назвав "вигадкою".

"Ми їм не віримо. Якщо нічого не зміниться, ми повністю закриємо прикордонні переходи з Білоруссю. І це також вдарить по товарах, що імпортуються з Китаю", – сказав він.

Анджей Почобут, журналіст і активіст польської меншини, був засуджений минулого року білоруською владою до восьми років колонії суворого режиму. 

Напередодні в МЗС Польщі назвали умови нормалізації відносин з Білоруссю.

Також нещодавно міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський дав зрозуміти, що Варшава може повністю закрити кордон з Білоруссю.

Читайте також: Лукашенко атакує Польщу: як Туск долатиме нову міграційну кризу.