Прем'єр Грузії пропонує США перезавантажити відносини

Середа, 24 липня 2024, 13:26 - Ірина Кутєлєва

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе запропонував США перезавантаження відносин, оскільки це рівною мірою відповідає інтересам обох держав.

[SOURCE]Його заяву наводить Interpressnews, повідомляє "Європейська правда".

Кобахідзе вказав, що очікує від американської сторони "прагматичних, справедливих і правильних кроків щодо Грузії".

"Вкотре ми почули низку несправедливих оцінок щодо Грузії, фактично це була атака на Грузію з боку конкретних політиків, що дуже сумно. Ми, наші американські партнери, хочемо запропонувати інший порядок денний – це порядок денний перезавантаження", – сказав грузинський прем’єр.

За його словами, перезавантаження – це саме те, чого зараз потребують американо-грузинські відносини.

"Я залишаю надію, що в кінцевому підсумку наші американські партнери ухвалять прагматичні рішення, які сприятимуть відновленню відносин, що однаковою мірою відповідає інтересам Грузії та США. Сподіваюся, що відповідний крок буде зроблено нашими американськими партнерами", – додав Кобахідзе.

Як відомо, відносини Грузії та Заходу в останні місяці різко погіршились, насамперед через ухвалення грузинською владою скандального закону "Про прозорість іноземного впливу". 

На саміті наприкінці червня лідери ЄС заявили про де-факто призупинення процесу євроінтеграції Грузії.

Нещодавно посол ЄС у Грузії оголосив про замороження 30 млн євро на підтримку оборонного сектора Грузії, а США оголосили про перенесення на невизначений термін спільних військових навчань Noble Partner.

Крім того, вперше з 2008 року рішення саміту НАТО не згадало про вступ Грузії.

Читайте також статтю "ЄвроПравди": Тбілісі йде ва-банк: грузинська влада робить ставку на Трампа та готується до конфліктів.