У США назвали невідворотним посилення альянсу з Британією та Австралією в межах AUKUS

Середа, 24 липня 2024, 18:08 - Андрій Синявський

Сполучені Штати переконані, що їхнє рішення спростити обмеження на передачу військового обладнання та технологій для Великої Британієї та Австралії зміцнить безпековий альянс AUKUS між трьома країнами.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

Старший радник Міністерства оборони США з питань міжнародної та промислової політики Брайан Бертон заявив на авіасалоні у британському Фарнборо, що мета спрощення цих обмежень полягає в тому, щоб дати можливість промисловості трьох країн працювати разом більш ефективно.

"Те, що ми робимо, особливо в регуляторному середовищі, дійсно розраховане на довготривалу перспективу, коли ми вносимо ці зміни... Після того, що зробили, дуже важко повернутися до того, як було", – зазначив Бертон.

Водночас старший радник Державного департаменту США Метью Стайнгелфер зазначив, що AUKUS має потужну двопартійну підтримку в Конгресі.

"Ми дуже оптимістично налаштовані на те, що нам вдасться здійснити деякі дуже великі, сміливі кроки, які стануть сприятливим фактором для AUKUS", – вказав він.

Водночас директор стратегічних програм Міністерства оборони Великої Британії Шимон Фіма заявив, що наступний крок – це "як створити середовище" для обміну інформацією, спільної роботи та колективних закупівель оборонних матеріалів.

У квітні Міністерство торгівлі США повідомило, що зменшить вимоги експортного контролю для Австралії та Великої Британії з метою сприяння оборонній торгівлі в межах пакту безпеки AUKUS між трьома країнами. Остаточний варіант правил був схвалений регуляторним офісом Білого дому 19 липня та має бути опублікований у серпні.

Раніше Австралія і Велика Британія підписали нову угоду про співпрацю в галузі оборони і безпеки, яка полегшує спільні операції їхніх збройних сил на території обох країн.

За угодою AUKUS між Австралією, Великою Британією і США, Австралія придбає кілька американських підводних човнів класу "Вірджинія" протягом наступного десятиріччя і побудує новий підводний човен на суднобудівних верфях в Аделаїді до 2040 року.

Нагадаємо, формат AUKUS заснували у вересні 2021 року. Тоді угода призвела до серйозної образи з боку Франції, оскільки це нове партнерство зірвало давніший франко-австралійський контракт на десятки мільярдів доларів. Детальніше про це – у статті Угода, що розлютила Макрона: як США та союзники змінюють світову систему безпеки.