Хорватія заборонила в’їзд одіозному спікеру парламенту Чорногорії та віцепрем'єру

Четвер, 25 липня 2024, 12:55 - Марія Ємець

Хорватія оголосила персонами нон грата спікера парламенту Чорногорії Андрію Мандича та ще двох депутатів.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє N1.

Міністерство закордонних справ Хорватії проінформувало Чорногорію про те, що спікера парламенту Чорногорії Андрію Мандича, а також віцепрем’єра Алексу Бечича і депутата Мілана Кнежевича оголошено персонами нон грата у зв’язку з системними діями, що підривають добросусідські відносини Хорватії і Чорногорії. 

"Міністерство закордонних та європейських справ висловлює жаль, що більшість у парламенті Чорногорії вирішила ігнорувати постійні заклики Хорватії не вдаватися до кроків, які можуть негативно вплинути на наші двосторонні відносини та євроінтеграцію Чорногорії. У цьому контексті дії даних посадовців особливо виділяються", – заявили в МЗС Хорватії. 

У заяві нагадали, що добросусідські відносини є однією з обов’язкових умов для наближення до членства у ЄС. 

Нагадаємо, Андрія Мандич став спікером у жовтні 2023 року, після тривалих коаліційних переговорів за підсумками парламентських виборів. Він очолює партію "Нова сербська демократія" (NSD), що входить до просербського і прихильного до Росії блоку "За майбутнє Чорногорії".

Мандича називають одним з найбільш просербських та проросійських політиків Чорногорії. Він та Кнежевич були серед фігурантів справи про спробу держперевороту у Чорногорії у 2016 році та були визнані винними, однак нещодавно Вищий суд Чорногорії виправдав їх.