Греція схвалила придбання 20 винищувачів F-35

Четвер, 25 липня 2024, 21:08 - Олег Павлюк

Уряд Греції офіційно схвалив пропозицію про придбання 20 об'єднаних ударних винищувачів F-35 у Сполучених Штатів у межах масштабної модернізації своїх Збройних сил.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє АР.

Міністр оборони Греції Нікос Дендіас під час візиту до військової авіабази поблизу Афін оголосив, що грецький уряд підписав і відправив до США листа про згоду на купівлю винищувачів. Він додав, що придбання F-35 створить "потужну стримувальну присутність в нашому регіоні"

Речник уряду Греції Павлос Маринакіс на брифінгу в четвер, коментуючи угоду, назвав нинішню кампанію модернізації Збройних сил найважливішою за "багато десятиліть".

"Ми продовжимо реалізацію цієї великої програми, оснащуючи нашу країну і зміцнюючи її оборону", – підкреслив він.

Очікується, що поставки F-35 до Греції почнуться у 2028 році, а загальна вартість угоди становитиме близько 3,5 мільярдів доларів.

У січні стало відомо, що Державний департамент США схвалив продаж Греції 40 винищувачів п’ятого покоління F-35 у межах угоди загальною вартістю 8,6 мільярда доларів. Нині Афіни вирішили придбати 20 винищувачів, але зберігають можливість замовити ще стільки ж.

Греція модернізує свої Збройні сили в межах десятирічної програми після затяжної фінансової кризи та напруженості у відносинах із сусідньою Туреччиною, з якою входить у Північноатлантичний Альянс.