Глава МЗС Польщі: Позиція Угорщини дратує всіх інших у ЄС

Новини — Понеділок, 29 липня 2024, 10:20 —

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Угорщина виглядає все більш ізольованою у ЄС, а її позиція дратує решту країн-членів.

Про це Сікорський розповів у інтерв’ю Visegrad Insight, повідомляє "Європейська правда".

Сікорський, зокрема, зауважив, що на останньому засіданні Ради ЄС у закордонних справах Угорщина не отримала підтримки своєї позиції. 

"Мало того, вони (угорці. – Ред.) виглядають ізольованими, коли саме вони просять солідарності з Європою у питанні поставок нафти. Вони не отримують цієї солідарності, тому що важко здобути друзів, якщо хтось випромінює егоїзм",  – сказав глава МЗС Польщі.

Реклама:

Він нагадав, що на цьому засіданні Ради ЄС також була дискусія про те, де має відбутися одне із засідань Ради міністрів закордонних справ під час угорського головування: в Будапешті чи в Брюсселі. 

"Я запропонував як компроміс провести його в Україні – або у Львові, або навіть у Мукачеві, що спочатку з ентузіазмом зустрів угорський міністр закордонних справ. І нагадаю, що прецедент вже був створений два роки тому, коли це засідання Ради відбулося в Києві.

Однак під час нашої зустрічі угорський міністр, схоже, отримав інші вказівки зі столиці і, зрештою, був змушений накласти вето на пропозицію. Він залишився наодинці", – розповів Сікорський.

За його спостереженням, міністр не бачить, як угорська симетрія – розташування між Москвою та Брюсселем – збільшує важелі впливу Угорщини. "Навпаки, це дратує всіх інших", – переконаний Сікорський.

Під час засідання Ради ЄС, про яке згадав глава МЗС Польщі, обговорювали "миротворчі вояжі" прем’єра Віктора Орбана до Москви та Пекіна та антиєвропейські заяви офіційного Будапешта. 

Читайте також: Ізоляція Орбана. Чому спроби угорського лідера отримати вплив у ЄС так і не дали йому переваг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: