Лідер опозиції Іспанії: Прем'єр Санчес обдурив каталонських сепаратистів з амністією

Середа, 3 липня 2024, 11:44 - Андрій Синявський

Лідер опозиційної Народної партії Альберто Нуньєс Фейхоо розкритикував прем'єра Іспанії Педро Санчеса після рішення Верховного суду не застосовувати новий закон про амністію до експрезидента Каталонії Карлеса Пучдемона.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це він сказав в інтерв'ю радіостанції Onda Cero.

За його словами, закон про амністію є "юридичним трюком", який означає, що бенефіціарам доведеться чекати, щоб дізнатися, чи будуть суди застосовувати його до них, або що він не буде застосований "до деяких злочинів".

"Санчес обдурив Пучдемона, і той дозволив обдурити себе. Закон не тільки аморальний, але й незаконний", – переконаний Фейхоо.

В іспанській опозиції припускають, що Санчес оголосить дострокові вибори восени

Він також зазначив, що рішення Верховного суду допоможе його партії домогтися оскарження закону про амністію у Конституційному суді.

Напередодні Верховний суд Іспанії залишив у силі ордери на арешт колишнього лідера Каталонії та інших осіб, звинувачених у розкраданні коштів у зв'язку з невдалою спробою відокремлення регіону, оскільки постановив, що нещодавній закон про амністію на них не поширюється.

Це рішення є ударом для Пучдемона, який був налаштований оптимістично і сподівався, що амністія повністю зніме з нього всі звинувачення, з якими він зіткнувся в Іспанії, і дозволить йому повернутися без страху арешту.

Нагадаємо, минулого тижня Вищий суд Каталонії вперше застосував закон про амністію каталонських сепаратистів до політика та поліцейського, засуджених за дії, пов'язані з незаконним проголошенням незалежності іспанської автономії.

Прем'єр-міністр Педро Санчес висунув пропозицію про амністію минулого року в обмін на підтримку в парламенті двох каталонських сепаратистських партій.

Читайте також: Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме.