WSJ: На Заході обговорюють розширення підготовки українських пілотів F-16

Новини — Вівторок, 30 липня 2024, 16:25 —

Учасники "коаліції винищувачів", які забезпечують підготовку українських фахівців на винищувачах F-16 та передання цих літаків, обговорюють, як задовольнити подальші потреби Києва в більшій кількості пілотів.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації The Wall Street Journal.

Підготовка українських пілотів для F-16 була складним процесом, який проходив у кількох країнах, і непублічно Київ говорив про необхідність розширити цю підготовку, аби мати змогу обслуговувати в майбутньому всі отримані винищувачі.

Західні й американські посадовці в розмові з WSJ кажуть, що суттєвим обмежувальним чинником тут є кількість готових розпочати навчання пілотів з України.

Реклама:
WSJ: США забезпечать власною зброєю F-16, які отримає Україна

"Проте США розглядають можливість розширення підготовки в себе – або на нинішній локації в Аризоні, або, можливо, дозволивши українським пілотам використовувати іншу американську авіабазу", – йдеться в публікації.

Додатково обговорюється можливість направлення країнами Європи підрядників для обслуговування F-16.

Нині планується, що цим займатимуться підготовлені українські фахівці в Україні, але, пояснив представник Пентагону, деякі роботи – наприклад перевірку двигуна – доведеться принаймні спочатку робити за кордоном.

10 липня лідери США, Данії та Нідерландів Джо Байден, Метте Фредеріксен і Дік Схооф, які очолюють так звану коаліцію винищувачів, підтвердили, що Україна отримає перші літаки F-16 протягом літа.

За даними агентства Bloomberg, Україна очікує отримати від західних партнерів 6 літаків F-16 цього літа і загалом до 20 літаків – до кінця року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: