Глава МЗС Литви – Угорщині: У ЄС є невикористані способи обмежити в’їзд росіян

Новини — Середа, 31 липня 2024, 20:07 —

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс попередив Угорщину, що у країн ЄС є невикористані способи обмежити в'їзд російських громадян до Шенгенської зони, навіть якщо Будапешт спростить видачу віз для них.

Як  передає "Європейська правда", про це повідомляє LRT.

Литва вже звернулася до Єврокомісії з проханням оцінити рішення Угорщини, але виключила можливість односторонніх дій, підкресливши можливість регіонального тиску.

"Наступним кроком може бути пошук регіонального рішення, що ми й раніше робили", – зазначив Ландсбергіс.

Реклама:

"Є можливості. Наприклад, я поки що говорю суто теоретично, (будь-яка) країна ЄС має право запросити консультацію щодо людей, які прибувають. У тому сенсі, що дозвіл на в'їзд до Шенгенської зони не надаватиметься автоматично, але щодо кожного з них відбуватимуться консультації з іншими державами-членами", – пояснив він.

"Це, звісно, дуже обмежує іншу сторону і обтяжує її бюрократичними процедурами, але я просто хочу сказати, що є певні варіанти вирішення. Досі вони не використовувалися, тому що жодна держава так не робила", – додав глава МЗС Литви.

У липні Угорщина опублікувала деталі нової системи прискореного оформлення віз для громадян восьми країн, включаючи Росію і Білорусь, які зможуть в'їжджати до Угорщини без безпекових перевірок або інших обмежень. 

Будапешт заявив, що багато з них будуватимуть атомну електростанцію з використанням російських технологій. 

Лідер найбільшої європейської партії вже закликав обговорити це рішення Угорщини на саміті ЄС, наголошуючи, що це створює значні безпекові загрози для країн Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: