У Румунії визначилися з датами президентських і парламентських виборів

Новини — Четвер, 4 липня 2024, 12:45 —

Керівна коаліція у Румунії визначилася з датами проведення парламентських та президентських виборів.

Про це повідомляють Digi24 і Reuters, пише "Європейська правда".

Вранці у четвер румунська коаліція зібралася на зустріч, щоб остаточно визначитися з датами голосування, а перед тим тривали попередні консультації. 

У підсумку соціал-демократи і ліберали вирішили, що президентські вибори пройдуть 24 листопада та, за потреби другого туру, 8 грудня. 

Реклама:

Між двома турами – 1 грудня – відбудуться парламентські вибори. 

Таким чином, румуни будуть приходити на виборчі дільниці дві або три неділі поспіль. У процесі дискусій розглядався варіант поєднати голосування на парламентських і президентських виборах, але врешті зупинилися на трьох окремих датах.

Офіційне урядове рішення щодо дат виборів обговорять цього ж дня. 

Соціал-демократи і ліберали очікувано продовжать залишатися коаліційними партнерами і після виборів, хоча на президентську посаду будуть мати окремих кандидатів. На виборах до Європарламенту вони йшли зі спільними списками та отримали 48,6% голосів.  

Раніше про свої наміри балотуватися на президентських виборах заявила одіозна депутатка з Румунії Діана Шошоаке, яка висловлювала претензії на територію України, а також нев'їзний в Україну лідер націоналістичної партії AUR Джордже Сіміон.

Нагадаємо, у Румунії 20 червня офіційно ухвалили рішення про передачу Україні однієї системи Patriot, хоча Міністерство оборони мало застереження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: