Президент Словаччини пообіцяв збільшити постачання електроенергії в Україну

Новини — Четвер, 4 липня 2024, 15:31 —

Президент Словаччини Петер Пеллегріні під час візиту до Польщі заявив, що Братислава насправді робить "велику роботу" для Києва попри її імідж у ЗМІ, який підкреслює стриманість уряду прем'єра Роберта Фіцо щодо підтримки України.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Pravda.

За його словами, Братислава допомагає Києву, про що свідчить збільшення виробництва боєприпасів і гарматних стволів на словацьких оборонних заводах, а також експорт електроенергії в Україну, чиї потужності знищуються російськими ударами.

"З початку війни ми вже експортували в Україну понад 40 тисяч мегаватів електроенергії та збираємося збільшити постачання восени й взимку, що, ймовірно, матиме вирішальне значення для України", – сказав Пеллегріні на спільній з президентом Польщі Анджеєм Дудою пресконференції.

Реклама:
14% словаків хотіли б, щоб Росія перемогла Україну, найбільше таких – серед виборців Фіцо

Він також підкреслив, що Словаччина не визнає анексію Криму Росією та насильницьку зміну кордонів з боку РФ на сході й півдні України.

Крім того, Пеллегріні заявив, що Братислава готова прийняти більшу кількість військ НАТО в Словаччині, якщо це буде необхідно.

Раніше президент Словаччини заявив, що його країна бере участь у чеській ініціативі із закупівлі снарядів для України – зокрема, закуплені боєприпаси модернізують на словацьких заводах.

Слід зазначити, що уряд Роберта Фіцо після приходу до влади заявив, що Словаччина не надаватиме військової підтримки Україні й виступає за мирне вирішення конфлікту. 

При цьому уряд Роберта Фіцо не припинив комерційних поставок зброї Києву та офіційно підтримує відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, Роберт Фіцо називав дуже успішний збір словаками коштів на боєприпаси для України символічним жестом і образив його заявою про "пердіння".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: