Два опитування прогнозують, що партія Ле Пен все ж не отримає абсолютної більшості

Новини — П'ятниця, 5 липня 2024, 08:36 —

Результати найновіших двох опитувань у Франції прогнозують, що правопопулістське "Національне об’єднання" все ж не отримає абсолютної більшості у Національній асамблеї.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За прогнозами, які дає опитування Elabe на замовлення BFMTV і La Tribune Dimanche, "Нацоб’єднання" і їхні соратники можуть отримати від 200 до 230 мандатів. 

Це буде для них блискучою перемогою порівняно з попереднім складом, де "Нацоб’єднання" мало лише 89 представників, проте недостатньо для абсолютної більшості, чого прагнув формальний лідер партії Жордан Барделла, зокрема називав це умовою свого прем’єрства. 

Реклама:

Альянс лівих партій та інші ліві, які йдуть окремо, можуть здобути від 165 до 190 мандатів, дещо більше, ніж на попередніх виборах. 

Пропрезидентському блоку прогнозують болючу поразку з результатом від 120 до 140 місць, порівняно з 245 у попередньому скликанні. Праві "Республіканці" та інші праві можуть отримати від 35 до 50 мандатів. 

Схожу картину дає прогноз від OpinionWay на замовлення Les Echos і Radio Classique: "Нацоб’єднання" може отримати від 205 до 230 мандатів. 

Лівим прогнозують 145-175 місць, пропрезидентському блоку – 130-162 мандати, "Республіканцям" та іншим правим – 38-50 мандатів. 

Нагадаємо, правопопулістське "Національне об’єднання" та їхні соратники набрали понад 33% голосів у першому турі дострокових парламентських виборів у Франції 30 червня. Явка на цих виборах досягла рекордного показника 69%.

Макрон після оголошення проміжних результатів закликав до "демократичного єднання" у другому турі, щоб протистояти ультраправим.

За підсумками виборів у Франції вперше з 1990-х років може скластись ситуація, коли президент і уряд належать до різних політичних таборів.

Читайте детально на цю тему: Помилка Макрона, перемога "друзів Путіна": чи може Франція уникнути влади ультраправих

Дивіться також відеопояснення "ЄП": "Друзі Путіна" на чолі уряду Франції. Чи є шанс уникнути найгіршого?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: