Уряд Литви розробляє додаток для донатів на національну оборону

П'ятниця, 5 липня 2024, 10:23 - Христина Бондарєва

Міністерство оборони і Міністерство фінансів Литви працюють над спеціальним додатком, який дозволить людям робити пожертви на оборону країни.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

Міністр оборони Лаурінас Кащюнас зазначив, що додаток розроблять за рахунок "внутрішніх ресурсів".

"Ми, ймовірно, зможемо запустити додаток до кінця літа. Можливість пожертвування є юридично доступною, все врегульовано, і ми вже працюємо над тим, як зробити його доступним для громадськості якнайшвидше", – сказав Кащюнас в інтерв'ю LRT TV.

"Люди зможуть встановлювати як періодичні платежі, так і одноразові, і люди зможуть робити це легше, як це відбувається з різними неурядовими організаціями, які працюють з Україною", – сказала міністерка фінансів Гінтаре Скайсте в інтерв'ю телеканалу.

На початку червня уряд Литви відхилив пропозицію віцеспікера Сейму від ліберальної Партії свободи Вітаутаса Міталаса та майже 30 інших законодавців дозволити громадянам і підприємствам добровільно підтримувати національну оборону шляхом щомісячних або одноразових пожертвувань.

Міністерство фінансів тоді заявило, що уряд запропонує власні заходи, які дозволять компаніям і приватним особам робити добровільні та регулярні пожертви на національну оборону.

Скайсте також зазначила, що військові вже мають статус бенефіціара і можуть приймати пожертви, додавши, що міністерства фінансів і оборони розглядають можливість створення спеціальної вебсторінки для надання інформації про доходи запланованого Оборонного фонду і можливості для громадян робити пожертви на потреби системи національної оборони.

Нагадаємо, нещодавно у Литві організація Blue/Yellow разом з експрезиденткою Далею Грибаускайте розпочали кампанію "Привіт з Литви", під час якої збиратимуть кошти на дрони для України. 

Раніше Blue/Yellow співроганізували збір коштів "Radarom!", який зібрав 8,288 мільйона євро на закупівлю обладнання литовського виробництва для українських військових.