Орбан розповів, що почув від Путіна щодо ідеї "швидкого" припинення вогню задля переговорів

Новини — Неділя, 7 липня 2024, 19:08 —

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан стверджує, що правитель Росії не висловив зацікавленості у припиненні вогню для того, щоби створити передумови для більш грунтовних перемовин про мир. 

Як пише "Європейська правда", про це Орбан заявив в інтерв’ю Роджеру Кьоппелю – головному редактору швейцарського сайту та тижневика Die Weltwoche, відомого проросійською позицією.

Орбана розпитали, що Путін відповідав на його три запитання, про які угорський лідер згадував на пресконференції у Москві. 

За словами Орбана, Путін заявив йому, що справжні перемовини неможливі без залучення обох сторін, і "те що вони роблять без них, не має ніякого значення, що логічно" – вочевидь, маючи на увазі Глобальний саміт миру. 

Реклама:

Також очільник Кремля сказав Орбану, що Росія вже відреагувала на перші пропозиції України ще навесні 2022 року, і що відтоді позиція Москви не змінилася і Росія готова на вести перемовини на тих самих умовах. 

Орбан також запитав Путіна, як він ставиться до ідеї припинення вогню перед тим, як почнуться грунтовні перемовини про мир.

"Він сказав, що не має позитивних очікувань з цього приводу. Зеленський казав, що не має позитивних очікувань, тому що росіяни використали б це проти України, а Путін – що українці використали б цю паузу проти Росії. А я сказав "Давайте подумаємо, я розумію ваші аргументи", – розповів прем’єр Угорщини. 

Він заявив, що вважає себе "єдиним західним лідером який може одночасно говорити і з Києвом і з Москвою, бо всі інші "створили ситуацію, коли вони не мають можливості прямо контактувати з двома основними гравцями", зокрема росіянами, і веде ці перемовини, бо шукає "найшвидший і найкоротший шлях для припинення війни".

Також Орбан у цьому інтерв'ю розповів, як до останнього приховував від західних союзників ідею поїздки до Москви, та пообіцяв більше "несподіваних зустрічей".

Читайте також пояснення "ЄвроПравди", що стоїть за поїздкою Орбана до Москви після зустрічі з Зеленським.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: