Литва закупить шведські системи ППО малої дальності на 147 млн євро

Понеділок, 8 липня 2024, 18:59 - Христина Бондарєва

Міністерство оборони Литви оголосило про закупівлю мобільних систем протиповітряної оборони малої дальності RBS70 NG, розроблених у Швеції, на суму 147 млн євро.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

Агентство оборонних ресурсів підписало остаточні угоди зі шведською компанією Saab Dynamics. Постачання заплановано на 2025-2027 роки.

ФОТО: SAAB

"Система призначена для забезпечення захисту певних об'єктів, територій і критичної інфраструктури. Перевагою цієї системи є її мобільність, що робить її такою необхідною. Вона значно розширить можливості литовських Збройних сил. Наразі ми використовуємо систему ППО старого покоління RBS70 і ракети Bolide", – прокоментував міністр оборони Лаурінас Кащюнас.

Мобільна система ППО малої дальності складається з мобільних центрів управління вогнем, мобільних радарів Giraffe 1X і мобільних вогневих установок RBS70 NG.

Литва також розглядає можливість придбання у Польщі систем ППО Piorun.

Крім того, будуть закуплені додаткові системи ППО середньої дальності. До вересня Міністерство оборони має вирішити, чи будуть це системи NASAMS або Iris-T, які наразі не використовуються в литовських Збройних силах.