США дадуть другий кредит Польщі на $2 млрд для модернізації війська

Новини — Вівторок, 9 липня 2024, 08:25 —

Сполучені Штати оголосили про надання Польщі другого військового кредиту на 2 мільярди доларів в рамках масштабної програми модернізації, яка включатиме закупівлю американського оборонного обладнання.

Про це повідомив у заяві речник Держдепу Метью Міллер у понеділок, пише "Європейська правда".

Міллер відзначив, що Польща здійснює масштабну програму військової модернізації, в тому числі закуповує американське оборонне обладнання, таке як літаки F-35, ракетні системи Patriot і основні бойові танки Abrams. У Польщі дислокуються тисячі військовослужбовців США і членів Альянсу, в тому числі там розміщена штаб-квартира американського V корпусу  в Познані.

Уряд США надає до 60 мільйонів доларів США в рамках програми "Зовнішнє військове фінансування" (Foreign Military Financing) для субсидування відсоткової ставки за цим кредитом, що допоможе прискорити оборонну модернізацію Польщі за рахунок підтримки термінових закупівель оборонних товарів і послуг у США.

Реклама:

Прямі кредити в рамках програми Foreign Military Financing – це інструмент співпраці у сфері безпеки, зарезервований для деяких з найважливіших партнерів США у сфері безпеки. Кредитні кошти сприятимуть подальшій військовій модернізації Польщі в широкому діапазоні сил і засобів, що зробить значний внесок у зміцнення оборони і стримування східного флангу НАТО.

Попередня кредитна угода із США на суму 2 мільярди доларів була підписана у вересні 2023 року.

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський підписав безпекову угоду з Польщею.

Серед ключових положень документа – можливість надання Україні не менш як додаткової ескадрильї МіГ-29, але для цього є умови.

Документ також передбачає розробку механізму для перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: