Швейцарія подала заявку на приєднання до європейської ініціативи ППО "Небесний щит"

Вівторок, 9 липня 2024, 20:30 - Андрій Синявський

Нейтральна Швейцарія подала заявку на приєднання до проєкту спільної європейської протиповітряної оборони "Небесний щит" (ESSI).

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це інформує Reuters.

Згідно із заявою уряду країни, міністр озброєнь Урс Лоер підписав заявку на приєднання в цього проєкту у понеділок.

Країни-члени ESSI, до яких також входять Бельгія, Чехія, Данія, Естонія, Угорщина, Латвія та Литва, тепер можуть висловити свою думку щодо заявки Швейцарії.

Після консультацій країни-члени мають два місяці, щоб дати свою згоду або висловити застереження щодо приєднання Швейцарії до проєкту, зазначив уряд.

У квітні Федеральна рада (уряд) нейтральної Швейцарії схвалила декларацію про приєднання до проєкту спільної європейської протиповітряної оборони "Небесний щит" (ESSI).

ESSI – це німецька ініціатива з наземної протиповітряної оборони (BODLUV) в Європі.

Ініціатива була започаткована в серпні 2022 року і ґрунтується на необхідності посилення протиповітряної оборони в Європі і кращого об'єднання зусиль. Декларацію про приєднання до Меморандуму про взаєморозуміння вже підписали одинадцять країн.

Метою ESSI є краща координація і, за необхідності, об'єднання проєктів із закупівель протиповітряної оборони в Європі задля використання ефекту масштабу при закупівлі систем і поліпшення оперативної сумісності між країнами-партнерами.

У лютому стало відомо, що Туреччина і Греція офіційно приєднаються до очолюваного Німеччиною проєкту спільної європейської протиповітряної оборони "Небесний щит".

З нейтральних країн в ініціативі також бере участь Австрія.

Деталі про ініціативу і те, чому вона розколола союзників, читайте у статті "ЄвроПравди".