У ЄС поки не бачать загрози для Угорщини й Словаччини через санкції України проти "Лукойлу"

Новини — Четвер, 1 серпня 2024, 14:09 —

Єврокомісія ще продовжує з’ясовувати ситуацію з постачанням нафти до Угорщини й Словаччини після зупинки Україною транзиту нафти російського "Лукойлу", проте на даному етапі не побачила впливу цього рішення на обсяги постачання нафти. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це сказав на брифінгу речник Єврокомісії Балаш Ужварі. 

Він розповів, що відповідні служби Єврокомісії для з’ясування обставин контактували з урядами усіх трьох країн.

"З інформації, яка зараз є у нашому розпорядженні, та відповідно до внутрішнього аналізу Єврокомісії виглядає так, що санкції, які застосувала Україна проти "Лукойлу", не впливають на поточний транзит нафти через трубопровід "Дружба", оскільки "Лукойл" не є офіційним власником цієї нафти", – зазначив Ужварі.

Реклама:

Він додав, що Єврокомісія ще очікує детальніші пояснення від Будапешта і Братислави, щоб підтвердити свої висновки. 

"Також можу підтвердити, що служби Єврокомісії попередньо дійшли висновку, що термінові консультації на цьому етапі не є гарантованими, оскільки немає ознак нагального ризику для безпеки постачання", – сказав речник.

Як відомо, Угорщина та Словаччина отримали винятки із загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Нещодавно Україна припинила транзит продуктів "Лукойлу" через нафтопровід "Дружба". 

Угорщина та Словаччина стверджують, що рішення Києва ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку, та ініціювали обговорення у Єврокомісії.

Україна наполягає, що де-факто нафтопроводом тече така ж кількість нафти, як і раніше, завдяки іншим російським компаніям. 

Словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо пригрозив наслідками в разі, якщо Україна не відновить транзит нафти російського "Лукойлу".

Офіційний Будапешт пригрозив блокувати 6,5 мільярда євро виплат із Європейського фонду миру на компенсацію поставок зброї Україні, поки не вирішиться проблема з транзитом нафти "Лукойлу", а очільник МЗС Петер Сійярто припустив, що це ЄС попросив Україну зупинити транзит російської нафти.

Більше про ситуацію з поставками дивіться у свіжому відео "ЄвроПравди" або читайте у статті Без "Дружби" з сусідами: чому рішення України про Lukoil є проблемою, але не стане катастрофою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: