Туск: Обмін з РФ був можливим завдяки залученню нашої держави

оновлено
Новини — Четвер, 1 серпня 2024, 19:40 —

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про залученість Варшави в обміні ув’язнених, який відбувся 1 серпня.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він написав в X (Twitter).

Туск також подякував президентові Анджею Дуді, який належить до іншого політичного табору, і спецслужбам "за зразкову співпрацю" з цього питання.

"Щойно завершилася операція з обміну полоненими, в ході якої країну залишили російські опозиціонери та громадяни країн НАТО, затримані в Росії. Операція стала можливою завдяки відданості нашої держави. Я дякую президенту і службам за зразкову співпрацю", – написав прем'єр Польщі.

Реклама:

Як повідомило видання Balkan Insight, у Польщі з 2022 року утримувався Павел Рубцов, також відомий як Пабло Гонсалес, він був одним із тих, кого отримала Росія в рамках обміну.

27 лютого 2022 року польська влада затримала Рубцова на польсько-українському кордоні і згодом висунула йому звинувачення у шпигунстві на користь Росії. Відтоді він перебував під вартою в Польщі, за повідомленнями, проводячи час в одиночній камері.

Польське агентство внутрішньої безпеки ABW заявило, що чоловік проводив операції на користь Росії, видаючи себе за журналіста, і був на шляху до України, коли його затримали.

Чоловік мав подвійне російсько-іспанське громадянство і під ім'ям Пабло Гонсалес працював репортером у кількох іспанських ЗМІ, в тому числі в інтернет-газеті Publico і на телеканалі La Sexta. Той факт, що він був заарештований ультраконсервативним урядом "Право і справедливість", надав певної ваги аргументам його адвоката і дружини в Іспанії про те, що він був заарештований через "незручні" репортажі. Кампанія з вимогою його звільнення була організована міжнародними медіа-групами, такими як "Репортери без кордонів", але безрезультатно.

Обмін лише підтвердив те, що він справді займався шпигунською діяльністю.

У четвер Туреччина офіційно підтвердила обмін 26 ув’язнених, які утримувалися у в'язницях семи різних країн – США, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі.

Серед іншого, звільнили репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича і морського піхотинця США Пола Вілана, ув'язненого в Білорусі громадянина Німеччини Ріко Крігера та російського опозиціонера Іллю Яшина.

Центральне розвідувальне управління США завдяки багаторічним контактам із російською розвідкою "зіграло вирішальну роль" в обміні ув’язнених, який відбувся 1 серпня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: