США не бачать зв’язку між переговорами про обмін ув’язнених і війну в Україні

Четвер, 1 серпня 2024, 21:32 - Олег Павлюк

У Білому домі кажуть, що переговори з Росією про обмін ув’язнених та будь-які потенційні переговори стосовно війни в Україні не пов’язані між собою.

Таке сказав радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу в четвер, 1 серпня, повідомляє "Європейська правда".

На питання, чи можуть переговори стосовно ув’язнених закласти певне підґрунтя для дипломатичних зусиль у контексті війни в Україні, радник Байдена наголосив, що США не бачать між ними зв’язку.

"Для нас вони перебувають у різних площинах", – підкреслив Салліван.

"Перше – про практичне питання втілення обміну, друге – набагато складніше питання, де чільну роль відіграватимуть українці, а США будуть консультуватись зі своїми партнерами, аби підтримувати їх, коли вони будуть готові вдатись до такого дипломатичного кроку", – додав він.

Україна не раз наполягала, що не буде вести переговорів із Росією, поки та відмовиться виконувати "формулу миру", що ґрунтується на Статуті ООН.

Водночас українська сторона прагне залучити представника РФ на другий "саміт миру".

У четвер Туреччина офіційно підтвердила обмін 26 ув’язнених, які утримувалися у в'язницях семи різних країн – США, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі.

Серед іншого, звільнили репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича і морського піхотинця США Пола Вілана, ув'язненого в Білорусі громадянина Німеччини Ріко Крігера та російського опозиціонера Іллю Яшина.