Канцлер Австрії виступив за посилення моніторингу месенджерів спецслужбами

Неділя, 11 серпня 2024, 11:42 - Христина Бондарєва

Після зриву планів теракту на концерті співачки Тейлор Свіфт у Відні канцлер Австрії Карл Негаммер виступив за посилення повноважень спецслужб для моніторингу повідомлень у месенджерах.

Про це Негаммер розповів у інтерв’ю Bild, пише "Європейська правда".

Три концерти Тейлор Свіфт були скасовані у Відні після того, як австрійська влада дізналася про плани 19-річного юнака здійснити теракт на стадіоні, де планували бути десятки тисяч фанатів співачки.

"Нам дуже потрібно, щоб наші служби були технічно модернізовані, щоб вони були на рівних з терористами, організованою злочинністю, щоб ми могли боротися з ними", – сказав Негаммер.

"Життєво важливо, щоб месенджери, такі як WhatsApp, Signal, Telegram, могли бути розшифровані органами безпеки під судовим наглядом, підтримуючи при цьому верховенство права", – додав Негаммер.

Він розповів також, що Австрія отримала наводку від іноземної розвідки про заплановану атаку на концерт Свіфт і повідомив, що головні підозрювані у цій справі вже затримані.

Разом з тим Негаммер заявив про існування мережі ісламістських терористів і не виключив нових арештів.

Австрія звернулася до Північної Македонії з проханням допомогти з перевіркою особи 19-річного головного підозрюваного, який має північномакедонське походження.

Під час обшуку в його помешканні раніше знайшли хімічні речовини. Згодом стало відомо, що він зізнався у своїх намірах.