Віцепрем'єр Сербії заявив роспропаганді, що Захід готує Вучичу долю Мілошевича

Понеділок, 12 серпня 2024, 09:43 - Христина Бондарєва

Віцепрем'єр Сербії Александар Вулін, головний проросійський політик сербського уряду, заявив, що Захід готує для президента Сербії Александара Вучича долю Слободана Мілошевича, який помер в ув'язненні в Гаазі.

Про це Вулін заявив в інтерв'ю "РИА Новости", повідомляє "Європейська правда".

Вулін сказав, що саме у такому контексті треба розглядати нинішні протести в Сербії у зв'язку з планами з видобутку мінералу ядарит, що містить літій.

"МЗС РФ ясно вказало, що ці протести – платформа для початку кольорової революції, яка повинна буде повалити владу. Як ми знаємо, повалення означає не тільки зміну влади, а й фізичну ліквідацію носія влади. Президент Мілошевич після повалення 5 жовтня 2000 року помер у Гаазі, не вийшов на пенсію. Це ж готують і Александару Вучичу", – заявив Вулін.

Мілошевич очолював Югославію з 1990 до 2000 року. У червні 2001 року Белград видав Мілошевича Гаазькому трибуналу. Політик помер на 65-му році життя від інфаркту міокарда 11 березня 2006 року в тюремній камері.

Нагадаємо, під час однієї з найбільших акцій протесту за останні роки десятки тисяч людей вийшли 10 серпня на вулиці у Белграді проти видобутку літію в Сербії. 

Урядовці та підконтрольні державі ЗМІ у Сербії розгорнули масштабну кампанію проти цього мітингу, порівнюючи його з протестами на Майдані в Києві і називаючи початком кольорової революції.

Президент Сербії Александар Вучич звинуватив демонстрантів, які виступили проти проєкту з видобутку літію, в тому, що вони є частиною підтримуваної Заходом гібридної війни проти його уряду.

Напередодні великого протесту Вучич заявив, що російські спецслужби повідомили йому про підготовку в Сербії "масових заворушень і перевороту". Варто зазначити, що очікуваний масштабний протест пройшов мирно.