Rheinmetall оголосив про передачу Чехії танків Leopard в рамках кільцевого обміну

Понеділок, 12 серпня 2024, 12:19 - Іванна Костіна

Німецька оборонна компанія Rheinmetall повідомила про замовлення на постачання основних бойових танків та броньованих ремонтно-евакуаційних машин до Чеської Республіки в рамках кільцевого обміну для підтримки України.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це в німецькій компанії заявили 12 серпня.

Відповідна угода була підписана наприкінці липня 2024 року в Празі між представниками обох країн та Rheinmetall. Точну вартість замовлення не називають, кажучи про "нижній діапазон сотень мільйонів євро".

Чеські збройні сили отримають від Rheinmetall 14 основних бойових танків Leopard 2A4 та одну броньовану ремонтно-евакуаційну машину Buffalo. Своєю чергою чеські військові передаватимуть Україні військову техніку.

 Перша машина має бути відправлена до Чехії наприкінці 2024 року, решта танків буде доставлена до кінця квітня 2025 року, а поставка ARV 3 Buffalo завершиться на початку 2026 року.

Як і під час першого кільцевого обміну з Чеською Республікою в жовтні 2022 року, Rheinmetall у тісній співпраці з Федеральним міністерством оборони Німеччини та чеською владою і збройними силами уклала необхідні контракти протягом короткого періоду часу. Роботи над транспортними засобами також вже розпочалися.

"Машини, що є власністю Rheinmetall, є модернізованими бронетранспортерами Leopard 2A4, які раніше перебували на озброєнні різних країн-користувачів. Сучасна броньована ремонтно-евакуаційна машина ARV 3 Buffalo змонтована на вдосконаленому шасі Leopard 2", – повідомили в компанії.

Кільцевий обмін – це процедура, розроблена німецьким урядом у співпраці з сусідами Німеччини та союзниками по НАТО для підтримки України в її боротьбі проти російської агресії. Зокрема, країни-члени НАТО надають Україні важку техніку радянських часів в обмін на легкодоступні західні військові системи.

У червні цього року уряд також вирішив приєднатися до угоди про спільну закупівлю танків Leopard 2A8 з іншими європейськими країнами на чолі з Німеччиною. Чехія має заплатити 52,1 млрд крон за 77 танків у шести модифікаціях. Чехія і Німеччина зараз обговорюють, серед іншого, промислову кооперацію.

Танки Leopard у версіях 2A4 і 2A8 мають замінити радянську техніку, після 2030 року чеська армія може мати їх до 122 одиниць.