ЗМІ: Китай визнав, що китайське судно пошкодило газогін між Естонією і Фінляндією

Понеділок, 12 серпня 2024, 14:21 - Іванна Костіна

Пекін визнав, що китайське судно пошкодило важливий газопровід у Балтійському морі, що проходить між Естонією та Фінляндією в жовтні минулого року, але каже, що це був нещасний випадок.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє South China Morning Post.

Китайська влада провела внутрішнє розслідування пошкодження газогону та нещодавно повідомила результати урядам європейських країн.

У звіті китайською мовою говориться, що аварія сталася в результаті сильного шторму.

Обидві країни все ще проводять спільне кримінальне розслідування щодо NewNew Polar Bear, контейнеровоза, який на момент події йшов під прапором Гонконгу. Його зареєстрованим власником є ​​китайська фірма NewNew Shipping Line.

Хоча відомо, що звіт циркулює в різних міністерствах, він не є офіційним доказом у розслідуванні. Влада Естонії та Фінляндії закликала Пекін відповісти на їхні термінові запити щодо інформації про корабель.

Прессекретар естонської прокуратури заявила, що документ не надсилався в її офіс і що він "не може бути використаний як доказ у кримінальному розслідуванні Естонії" в будь-якому випадку.

"Ми подали запит на правову допомогу китайській владі, щоб зібрати докази від судна та його екіпажу", – сказала Каїрі Кунгас, керівник відділу зв’язків з громадськістю.

Речниця Фінського національного бюро розслідувань (NBI) відмовилася підтвердити, чи отримало воно документ, але сказала, що його власне розслідування триває.

"Під час розслідування було здійснено співпрацю з китайською владою, і, серед іншого, NBI направило запит про надання правової допомоги компетентним китайським органам", – заявила Анна Зарефф, керівник відділу комунікацій NBI.

"Потрібно зазначити, що розслідування все ще триває, і остаточні висновки щодо того, що стояло за цими інцидентами (технічний збій–недбалість/погана морська майстерність–умисне діяння), можна буде зробити лише після завершення всіх необхідних слідчих заходів, і це ще триватиме деякий час", – йдеться в її заяві.

Пошкодження газопроводу Balticconnector, що зв'язує Фінляндію та Естонію, було виявлено в ніч із суботи, 7 жовтня, на неділю, 8 жовтня 2023 року. Також було пошкоджено телекомунікаційний кабель.

Головною версією розслідування вважалося пошкодження якорем китайського торгового судна New New Polar Bear, яке йшло у Санкт-Петербург і проходило над газопроводом. На морському дні виявили сліди від якоря, сам відірваний якір також виявили неподалік від місця розриву труби. Судно помітили на стоянці у Петербурзі без другого якоря.