Членство в ЄС підтримують тільки 30% норвежців

опитування
Новини — Понеділок, 12 серпня 2024, 19:37 —

У разі проведення референдуму про членство в Європейському Союзі на користь цього сценарію віддали б голоси менше третини жителів Норвегії.

Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією Opinion для видань Altinget та ABC Nyheter, повідомляє "Європейська правда".

За можливе приєднання до ЄС проголосували б, згідно з опитуванням, 30% норвежців – це на 5 відсоткових пунктів менше, ніж у серпні минулого року.

56% проголосували б проти членства в Євросоюзі, а ще 14% відповіли, що не визначились із відповіддю.

Реклама:

"Частково причиною зниження кількості тих, хто проголосував "за", є те, що війна в Україні, яка призвела до більш позитивного ставлення до ЄС, була дещо затьмарена іншими новинами", – вважає консультант Opinion Мартін Стуббан.

У Норвегії зросла підтримка потенційного членства у ЄС, але ця група залишається у меншості

Як приклад він навів події у США та на Близькому Сході, внаслідок яких, на його думку, для норвежців "Україна відійшла на другий план".

Норвежці двічі на референдумі – у 1972 та 1994 роках – відхиляли приєднання до Європейських спільнот (попередника ЄС) та Євросоюзу.

Водночас Норвегія є членом Європейської асоціації вільної торгівлі та Європейської економічної зони, через які співпрацює з ЄС економічно.

Нещодавнє опитування в Угорщині засвідчило, що більшість населення країни підтримує членство Угорщини у ЄС, попри заяви влади, що Будапешт "перебуває у стані війни" з Брюсселем.

Останнє опитування Eurobarometer показало, що абсолютна більшість жителів ЄС хочуть глибшої співпраці в оборонній сфері на рівні Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: