Польща назвала свого кандидата у єврокомісари

Вівторок, 13 серпня 2024, 15:35 - Іванна Костіна

Польський прем'єр-міністр Дональд Туск оголосив, що Пйотр Серафін стане кандидатом від Польщі на посаду комісара Європейської комісії.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF FM.

Наразі Серафін очолює постійне представництво Польщі при ЄС, раніше він був главою кабінету Туска з 2014 по 2019 рік, коли той був президентом Європейської ради.

Пйотр Серафін

З 2012 по 2014 рік Серафін обіймав посаду державного секретаря з європейських справ у Міністерстві закордонних справ, а з 1999 по 2010 рік працював в офісі Комітету з питань європейської інтеграції.

Туск оголосив про кандидатуру Серафіна після закінчення засідання уряду у вівторок. Як він підкреслив, його рекомендацію на посаду єврокомісара вніс міністр у справах Європейського Союзу Адам Шлапка, і вона була "одноголосно" і "з ентузіазмом" прийнята всім урядом.

Урсула фон дер Ляєн, переобрана в Європейському парламенті на другий термін на посаді голови Єврокомісії, заявила про наміри в серпні провести співбесіди з майбутніми кандидатами на посади комісарів.

Вона просила країни ЄС запропонувати дві кандидатури – чоловіка та жінки, щоб сформувати гендерно збалансовану Єврокомісію.

Деякі з країн ЄС уже визначились зі своїми кандидатами, інші – ведуть переговори про те, який портфель отримають у новому складі виконавчого органу Євросоюзу.