В Австрії кажуть про "величезний ризик" припинення поставок газу з Росії

Вівторок, 13 серпня 2024, 17:17 - Олег Павлюк

Міністерство енергетики Австрії стверджує, що можливе припинення постачання російського газу несе ризики для країни, яка все ще залежна від блакитного палива з Росії.

[SOURCE]Про це відомство сказало у відповідь на запит Bloomberg, повідомляє "Європейська правда".

В австрійському Міністерстві енергетики кажуть, що поки існує залежність від поставок російського газу, "є величезний ризик відповідного збою поставок з далекосяжними наслідками".

"Ми повинні якомога швидше покласти край залежності Австрії від поставок російського газу", – додали там.

"Газпром" може зупинити поставки газу в Австрію

Згідно зі звітом австрійського уряду, Австрія має можливість замістити російський газ поставками з Італії та Німеччини. Але в разі, якщо вона не зможе цього зробити, до 2026 року заповненість її газосховищ знизиться до 15%.

Канцлер Австрії Карл Негаммер раніше виправдав продовження постачання газу з РФ, серед іншого, відсутністю альтернатив. Водночас його уряд пообіцяв припинити імпорт російського газу до 2027 року в межах реформи енергетичної системи країни.

У першій половині цього року споживання викопного палива в Австрії скоротилося приблизно на 23%, якщо порівняти із середнім попитом у 91 терават-годину до повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Австрія має один з найдавніших контрактів на постачання російського газу, який у 2018 році продовжили до 2040-го. Уряд нині вивчає, чи існує можливість розірвати домовленість із "Газпромом" достроково.