Президент Фінляндії: Китай співпрацює в розслідуванні пошкодження Balticconnector

Вівторок, 13 серпня 2024, 17:29 - Олег Павлюк

Фінський президент Александер Стубб заявив, що в межах розслідування у справі пошкодження підводного газопроводу Balticconnector вдалось налагодити комунікацію з Китаєм, чиє судно може бути причетним до інциденту.

[SOURCE]Про це він заявив на пресконференції у вівторок, 13 серпня, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Стубб заявив, що на офіційному рівні "ми із самого початку вели діалог з китайцями, і мене щотижня інформували про стан цих дискусій". Він додав, що з владою Китаю в цьому сенсі налагоджена хороша комунікація та співпраця.

"Зараз китайські ЗМІ повідомили про пересування NewNew Polar Bear. Розслідування все ще триває", – зазначив президент Фінляндії, маючи на увазі те, що Пекін визнав причетність свого судна до можливого пошкодження газопроводу.

Пошкодження газопроводу Balticconnector, що зв'язує Фінляндію та Естонію, було виявлено в ніч із суботи, 7 жовтня, на неділю, 8 жовтня 2023 року. Також було пошкоджено телекомунікаційний кабель.

Головною версією розслідування вважалося пошкодження якорем китайського торгового судна New New Polar Bear, яке йшло у Санкт-Петербург і проходило над газопроводом. На морському дні виявили сліди від якоря, сам відірваний якір також виявили неподалік від місця розриву труби. Судно помітили на стоянці у Петербурзі без другого якоря. 

У Фінляндії заявили, що розслідування інциденту з Balticconnector досі триває, його результати оголосять не раніше осені.