Масштабна лісова пожежа біля Афін послабилась

Середа, 14 серпня 2024, 09:26 - Іванна Костіна

У вівторок найсильніша пожежа року в Греції на околицях столиці Афін ослабла завдяки послабленню вітру, що призупинило поширення руйнівного полум'я, яке забрало життя однієї людини.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Сотні пожежників за підтримки 10 літаків, що здійснювали водометне бомбардування, боролися з вогнем з неділі, коли він перекинувся з лісу на північні передмістя Афін, підпалюючи будинки і викликаючи паніку в районах, які не бачили такої пожежі так близько до центру вже кілька десятиліть.

"Ситуація покращилася, але все ще трапляються випадкові загоряння. Наразі у нас немає нових фронтів, лише окремі осередки, але ми залишаємося у стані підвищеної готовності", – сказав представник пожежної бригади у вівторок.

Уряд оголосив про компенсації та заходи допомоги постраждалим від пожежі, яка, за даними Національної обсерваторії Греції, пошкодила близько 10 тисяч гектарів землі.

Заходи, оголошені Міністерством з питань кліматичної кризи та цивільного захисту у вівторок, включають субсидії на оренду житла, трирічне звільнення від сплати податку на нерухомість та фінансову допомогу.

Опозиційні партії звинуватили уряд у тому, що він робить недостатньо для запобігання катастрофі.

За словами свідків, пожежа в понеділок досягла передмістя Врілісія, приблизно в 14 км від центру Афін, де в приміщенні місцевого підприємства була знайдена мертвою 64-річна жінка.

Причина пожежі ще не встановлена.

Очікується, що сильний вітер знову посилиться, і Греція залишатиметься в стані підвищеної пожежної готовності до четверга, при цьому прогнозується температура до 40 градусів за Цельсієм.

Як повідомлялося, окрім допомоги від країн ЄС в рамках механізму цивільного захисту, в афінському міжнародному аеропорту "Елефтеріос Венізелос" у вівторок, 13 серпня, також приземлилися два пожежні літаки та вертоліт, направлені Туреччиною для допомоги в боротьбі з пожежами.

Пожежа почалася в неділю біля озера Марафон, приблизно в 35 км на північний схід від Афін, перекинулася через гору Пенделі і досягла північного передмістя столиці. Вогонь спалив кілька будинків і підприємств у передмістях столиці і в громадах, розташованих поблизу озера, і призвів до низки евакуацій.