Прокуратура Німеччини не коментує дані про ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку"

Новини — Середа, 14 серпня 2024, 10:25 —

Федеральна прокуратура Німеччини не коментує повідомлення ЗМІ стосовно видачі цим органом ордера на арешт громадянина України, якого підозрюють у причетності до підриву російського газогону "Північний потік" у 2022 році.

Про це повідомило видання Bild з посиланням на заяву речниці, пише "Європейська правда".

Раніше у середу декілька німецьких ЗМІ, зокрема ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) та Die Zeit, повідомили, що ще на початку червня генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підриві – ним є українець на ім'я Володимир.

"Я прошу вашого розуміння, що ми не коментуємо повідомлення ЗМІ, а також принципово не коментуємо ордери на арешт", – зазначила речниця.

Реклама:

За даними німецьких медіа, підозрюваний – інструктор з дайвінгу – проживав у містечку Прушкув на захід від Варшави, однак останнім часом українець нібито переховується. 

Слідство також підозрює двох інших громадян України – чоловіка та жінку. Вважають, що вони також брали участь у підриві, ймовірно, як водолази, які встановлювали вибухові заряди на трубопроводах.

У червні німецькі прокурори звернулися до польської влади з європейським ордером на арешт в надії, що підозрюваного Володимира заарештують, але цього досі не відбулося.

Раніше європейські слідчі заявляли, що польські посадовці нібито гальмували розслідування актів саботажу на газопроводах "Північного потоку" восени 2022 року.

Нагадаємо, у березні 2023 року в західних ЗМІ з'явились матеріали з припущеннями, що за вибухом газопроводів могли стояти неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці. Пізніше медіа стверджували, що розвідка Нідерландів нібито дізналась про план здійснення диверсії українцями й попередила про це США.

Україна заперечує свою причетність до підриву "Північних потоків".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: