Дуда підписав суперечливий закон, який розширює право силовиків на застосування зброї

Новини — Четвер, 15 серпня 2024, 21:41 —

Польський президент Анджей Дуда підписав закон про підтримку діяльності солдатів і офіцерів, який фактично розширює право військових на застосування зброї зі звільненням від відповідальності.

Про це повідомила голова канцелярії президента Польщі Малгожата Папроцька, пише "Європейська правда" з посиланням на RMF FM.

Ідеться про поправки до законів "з метою покращення діяльності польських Збройних сил, поліції та прикордонної служби у випадку загрози державній безпеці", які польський Сейм ухвалив ще 26 липня.

Вони передбачають можливість використання військових для самостійної діяльності – не лише для підтримки служб Міністерства внутрішніх справ – у мирний час на території Польщі та надання правової допомоги солдатам і військовослужбовцям у разі розгляду справ, пов'язаних із застосуванням ними зброї.

Реклама:

Закон також вносить до Кримінального кодексу Польщі положення, яке виключає відповідальність за діяння, вчинені за певних умов, серед іншого – застосування зброї солдатом або офіцером, який захищає кордон, з порушенням правил, якщо йшлось про посягання на життя, здоров'я або свободу цього солдата або іншої людини.

Це положення визнали суперечливим громадські організації, зокрема Гельсінський фонд із прав людини, а також деякі політики, вказуючи, що воно фактично знімає відповідальність із військових за можливі зловживання зі зброєю.

Влада Польщі пояснювала ухвалення закону необхідністю зміцнити захист кордону з Білоруссю, де спостерігали сплеск нелегальних перетинів кордону.

Дискусія активізувалась після того, як наприкінці травня один із мігрантів вдарив ножем польського військового Матеуша Сітека, в результаті чого той помер.

Новина про інцидент збіглася в часі з повідомленнями про арешт трьох польських солдатів за попереджувальні постріли на кордоні. Прокуратура звинуватила двох із них у перевищенні службових повноважень і створенні загрози життю інших людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: