8 європейських країн заявили ЄС про стурбованість рішенням Угорщини щодо в'їзду росіян

Новини — П'ятниця, 16 серпня 2024, 12:06 —

Країни Балтії та Північної Європи звернулися до Єврокомісії з листом, в якому висловили занепокоєння рішенням Угорщини про пом'якшення візового режиму для громадян Росії та Білорусі.

Текст листа на адресу єврокомісарки з питань внутрішніх справ Ілви Йоганссон оприлюднив у себе в X (Twitter) глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна, повідомляє "Європейська правда".

Міністри вважають рішення Угорщини невиправданим, доки Росія веде свою війну проти України і інтенсифікує свої гібридні дії проти ЄС.

"Безвідносно до того, чи підпадає це рішення під компетенцію національної влади чи ЄС, ми стурбовані, що воно може становити серйозні безпекові ризики для всіх держав-членів", – йдеться у листі.

Реклама:

Міністри привітали, що Єврокомісія вже взялася за це питання.

"Відповідь Угорщини, ваш аналіз та наступні кроки матимуть надзвичайне значення для забезпечення нашої безпеки", – наголосили вони.

Листа підписали глави МЗС, а також міністри внутрішніх справ чи юстиції Латвії, Литви, Естонії, Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії та Ісландії.

У четвер, 1 серпня, ЄС зажадав від Угорщини відреагувати на побоювання, що рішення Будапешта про пом'якшення візового режиму для громадян Росії та Білорусі підвищує ризик шпигунства в блоці.

Найбільша група Європарламенту, Європейська народна партія, перед цим поскаржилася, що послаблення правил може створити "серйозні лазівки для шпигунської діяльності".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: