Швейцарія пропонує грошову нагороду за найкращу ідею очищення озер від боєприпасів

Неділя, 18 серпня 2024, 13:33 - Ірина Кутєлєва

Міністерство оборони Швейцарії пропонує 50 тисяч франків (понад 57 тисяч доларів) за найкращу ідею з очищення місцевих озер від боєприпасів.

[SOURCE]Про це повідомляє BBC, пише "Європейська правда".

Протягом багатьох років швейцарські військові використовували озера як звалища для старих боєприпасів, вважаючи, що там їх можна безпечно утилізувати.

Лише в одному Фірвальдштеттському озері знаходиться приблизно 3300 тонн боєприпасів, а у водах Невшательського озера – 4500 тонн.

Деякі боєприпаси знаходяться на глибині від 150 до 220 метрів, але інші можуть лежати лише на глибині 6-7 метрів.

Тепер швейцарське оборонне відомство пропонує грошову винагороду за найкращу ідею, як їх витягти.

Три найкращі ідеї щодо безпечного і екологічного способу вилучення боєприпасів розділять між собою призовий фонд – але очікується, що операція з порятунку коштуватиме мільярди.

Оцінка можливих методів утилізації, проведена в 2005 році, показала, що всі запропоновані рішення щодо вилучення боєприпасів становлять серйозні ризики для чутливих екосистем озер.

Раніше стало відомо, що в Естонії у військовому містечку Емарі не пізніше початку 2025 року планується розпочати виробництво боєприпасів.

Крім того, Європейський Союз вирішив виділити 2 мільйони євро на фінансування нової ініціативи з гуманітарного розмінування України.