Мережа проросійських сайтів поширила фейки, що демократи хотіли вбити Трампа

Новини — Понеділок, 19 серпня 2024, 13:35

Прокремлівські сайти, які маскуються під американські новинні ресурси, поширювали брехливі "новини" про те, що демократи планували вбити експрезидента Дональда Трампа.

Про це йдеться у публікації AFP, пише "Європейська правда".

За даними дослідників дезінформації, за останні місяці з'явилися сотні фальшивих ЗМІ, кількість яких перевищила кількість американських газетних сайтів. Фальшиві сайти – значною мірою завдяки дешевим і доступним інструментам штучного інтелекту – підживлюють вибух неправдивих наративів перед президентськими виборами 5 листопада.

Раніше цього місяця мережа з десятків вебсайтів поширила неправдиве твердження про те, що за замахом на Трампа в липні стоїть Демократична партія. У статтях цитувався аудіозапис нібито приватної розмови між експрезидентом Бараком Обамою і одним із стратегів Демократичної партії, в якій голос, що імітує голос колишнього президента, каже, що "позбавлення від Трампа" забезпечить "перемогу над будь-яким республіканським кандидатом".

Реклама:

За даними NewsGuard, американської організації, що займається моніторингом дезінформації, аудіозапис було створено за допомогою штучного інтелекту для статті під назвою "Провідні демократи стоять за замахом на Трампа; Обама знає про деталі" на маловідомому сайті DeepStateLeaks.org.

Аудіозапис поширили через мережу, що складається зі 171 фальшивого новинного сайту, з такими назвами, як Atlanta Beacon і Arizona Observer, які посилалися на DeepStateLeaks як на джерело. За даними NewsGuard, їхні статті виглядали як переписані штучним інтелектом версії однієї і тієї ж історії.

Мережу пов’язують з Джоном Марком Дуганом, колишнім морським піхотинцем США, який втік до Росії. Дослідники вважають Дугана, колишнього заступника шерифа Флориди, який переховується від правосуддя, ключовим гравцем у глобальній дезінформаційній мережі Кремля.

Інші пов'язані з виборами наративи, які просуває проросійська мережа Дугана, включають неправдиве твердження про те, що тіньова українська ферма тролів прагне зірвати вибори в США, і що американський агент виявив прослуховування в резиденції Трампа в Мар-а-Лаго у Флориді. Ці наративи поширюють різними мовами у соцмережах.

Нагадаємо, наприкінці липня розвідка США попередила про лавину дезінформації РФ перед виборами.

А європейські спецслужби ще кілька місяців тому попередили уряди своїх країн, що Росія планує диверсії по всьому континенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: