Лідерка білоруської опозиції після обміну між Заходом і РФ нагадала про політв’язнів Лукашенка

Новини — П'ятниця, 2 серпня 2024, 10:15 —

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська після звісток про історичний обмін між Росією та країнами Заходу нагадала про своїх соратників, які досі за ґратами у Білорусі.

Як повідомляє "Європейська правда", заяву вона опублікувала у своєму X (Twitter). 

Тихановська привітала звільнення переданих Росією політв’язнів-громадян західних держав. 

"Тепер час зосередити усі зусилля на політв’язнях у Білорусі. Багатьох з них утримують у нелюдських умовах, без доступу до необхідної медичної допомоги і без зв’язків із зовнішнім світом", – написала вона.

Світлана Тихановська супроводила допис фотографіями свого чоловіка Сергія Тихановського, ще одного екскандидата у президенти Віктора Бабарики і його соратниці Марії Колесникової, блогера Ігоря Лосика.

Нагадаємо, на початку липня у Білорусі повідомили про вихід на свободу деяких важкохворих політв’язнів.

Як відомо, увечері 1 серпня відбувся великий обмін затриманими між Росією і країнами Заходу. В ході безпрецедентної операції за участю турецької спецслужби MIT обміняли загалом 26 ув'язнених. 

В обмін на звільнення політв'язнів і критиків Кремля Німеччина, США і країни-партнери відпустили засудженого вбивцю і в'язнів, підозрюваних у шпигунстві на Росію.

Російський опозиціонер Алексєй Навальний, який помер у лютому в колонії, теж мав бути частиною домовленості Заходу та Росії про обмін.

Президент США Джо Байден визнав, що Німеччині довелося піти на значні поступки для досягнення обміну полоненими. Шольц заявив, що це рішення зміцнило німецько-американську дружбу, та визнав, що рішення відпустити засудженого вбивцю-росіянина було непростим. 

Читайте також: Заручників за шпигунів: чому історичний обмін між РФ та Заходом матиме наслідки і для України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: