Директору меморіалу Голокосту у Німеччині погрожують після його застережень щодо "АдН"

Вівторок, 20 серпня 2024, 20:23 - Марія Ємець

Директору меморіалу на місці колишнього концтабору Бухенвальд у Німеччині почали надходити погрози після того, як він розіслав старшим людям сотні тисяч листів із застереженнями щодо того, чим загрожує країні прихід до влади ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини".

[SOURCE]Про це повідомляє Spiegel, пише "Європейська прадва". 

Директор меморіалу у Бухенвальді та у Міттельбау-Дора Єнс-Крістіан Вагнер, фаховий історик, нещодавно розіслав у Тюрингії близько 350 000 паперових листів за адресами, де проживають люди віком понад 65 років – категорія, яка скоріш за все мало користується онлайн-ЗМІ та соцмережами. 

У листах історик висловив свої побоювання щодо майбутніх земельних виборів у Тюрингії, які пройдуть 1 серпня, а саме можливого високого результату "АдН". Він акцентував, що політсила намагається затерти пам’ять про страждання жертв нацистського режиму і тривіалізувати ідеологію націонал-соціалізму. 

Вагнер також нагадав, що осередок "АдН" у Тюрингії під наглядом Федерального офісу із захисту конституції як явно правоекстремістська організація. 

20 серпня історик заявив у своєму X (Twitter), що почав отримувати погрози. Серед іншого, хтось вивісив його портрет, вирізаний із розісланих листів, на стеллі меморіалу Міттельбау-Дора, що вшановує жертв "маршів смерті". 

Також йому писали погрози на електронну пошту.

У пресслужбі меморіалу зазначили, що погрози напевно є наслідком кампанії, та що після них оформили скаргу до поліції. 

Віцепрезиденка Бундестагу Катрін Герінг-Екардт назвала погрози історику неприпустимими.  

"Вони хочуть залякати і змусити замовкнути тих, хто захищає демократію і культуру пам’яті. Це неприпустимо і потребує спротиву – з боку закону і нас як суспільства", – наголосила вона. 

Останні опитування показали, що ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" потроху відновлює свою популярність серед виборців після серії скандалів, що вдарили по її рейтингах. 

У червні опитування показували, що "Альтернатива для Німеччини" користується підтримкою майже третини виборців у Тюрингії.