Кулеба: З ратифікацією Римського статуту Україна зробила крок до ЄС

Новини — Середа, 21 серпня 2024, 13:11 —

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду Україна зробила важливий крок на шляху до членства у Європейському Союзі.

Про це Кулеба написав у середу в соцмережі Х (Twitter), повідомляє "Європейська правда".

Міністр відзначив, що після ратифікації Верховною Радою Римського статуту у середу Україна стала 125-м членом Міжнародного кримінального суду.

"Зробивши цей крок, Україна демонструє свою непохитну відданість зміцненню міжнародного правосуддя", – підкреслив міністр.

Реклама:

Україна, за його словами, вже ефективно співпрацює з МКС для забезпечення всебічної відповідальності за всі злочини, скоєні Росією в ході російської агресії, а тепер ця робота буде ще більш ефективною.

"З ратифікацією Римського статуту Україна також зробила ще один важливий крок на шляху до вступу в ЄС", – підкреслив Кулеба.

Зобов’язання ратифікувати Римський статут є в Угоді про асоціацію України та ЄС. Також ратифікація статуту є обов’язковою для усіх країн-членів ЄС.

Український парламент у середу підтримав ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

Україна підписала Римський статут ще у 2000 році, але донині не ратифікувала його – навіть попри те, що у 2015 році необхідність ратифікації визнали рішенням Ради нацбезпеки та оборони. Однією з причин називали побоювання, що МКС може притягати до відповідальності громадян України.

Читайте також: Україна ратифікує статут Міжнародного кримінального суду. 5 причин, чому це – правильне рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: