Глава МЗС Литви вважає, що президент не погодився делегувати його на єврокомісара через образу

Новини — Середа, 21 серпня 2024, 17:35 —

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, лідер консерваторів, вважає, що президент країни не погодився з його кандидатурою на посаду єврокомісара через образу за історію з візитом до опери у Лондоні за держкошти.

Як повідомляє LRT, про це він заявив у коментарях ЗМІ після підтверджень, що делегувати єврокомісаром планують євродепутата Андрюса Кубілюса. 

Ландсбергіс висловив припущення, що президент Гітанас Науседа заблокував його шанси отримати посаду у новому складі Єврокомісії через образу за позицію МЗС в історії з візитом президента до Лондона, коли литовське посольство запропонувало йому і першій леді квитки на "Привида опери" та сплатило за них з держкоштів, хоча похід на виставу не був пов’язаний з посадовими обов’язками. 

Ландсбергіс припустив, що Науседу дуже зачепило рішення МЗС призупинити повноваження посла у Британії Ейтвидаса Баярунаса через звинувачення у цькуванні співробітників, до чого потім додалася історія з оперою і президент опинився у фокусі уваги етичної комісії, яка дійшла висновку, що президент і посол Баярунас вчинили порушення, коли пішли на виставу за державний кошт. 

Реклама:

Між Ландсбергісом і Науседою були конфлікти і через низку інших питань. 

Водночас Ландсбергіс сказав, що бачить і переваги у тому, що його не висувають до Єврокомісії, оскільки він зможе залишатися активним у литовській політиці. 

Нагадаємо, на початку тижня стало відомо про погодження кандидатури "друга України" Андрюса Кубілюса до складу нової Єврокомісії. 

Гітанас Науседа оцінив його як "активного і послідовного".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: