У Чехії через унікальну бомбу часів Другої світової частково закриють завод

фото
Новини — Четвер, 22 серпня 2024, 20:25 —

На заводі польського нафтохімічного концерну Orlen в чеському муніципалітеті Залужі в четвер, 22 серпня, частково призупинили роботу через виявлену нерозірвану авіабомбу часів Другої світової війни.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Під час земляних робіт у районі заводу напередодні, 21 серпня, робітники натрапили на британську авіаційну бомбу вагою 250 кілограмів із хімічним годинниковим детонатором.

"Небезпека і рідкість цієї знахідки полягає в механізмі спрацьовування, який може бути встановлений на 144 години або шість днів", – йдеться в заяві чеської поліції.

Реклама:

У зв’язку з цим правоохоронці огородили територію в радіусі 1,5 кілометрів від бомби до вівторка, 27 серпня, а також евакуювали майже 600 людей із прилеглих районів.

Поліція додала, що чеські вибухотехніки також консультуються з німецькими колегами, "які мають більший досвід з виявленими авіабомбами з хімічними детонаторами".

В Orlen заявили, що тимчасово зупинять роботу нафтопереробної установки з міркувань безпеки в п’ятницю, 23 серпня.

Нерозірвані боєприпаси часів Другої світової війни неодноразово знаходили в цьому регіоні в минулому, позаяк завод у той час працював на нацистську Німеччину та був мішенню повітряних нальотів Союзних сил.

Уперше завод розбомбили у середині травня 1944 року, а вдруге – у липні 1944 року.

Нагадаємо, минулого місяця на заході Польщі під кордоном з Німеччиною на кілька годин перекрили трасу та евакуювали усе село через виявлений радянський снаряд часів Другої світової війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: