У Норвегії пропонують дозволяти аборти до 18-го тижня вагітності

П'ятниця, 23 серпня 2024, 18:44 - Олег Павлюк

Уряд Норвегії у п’ятницю, 23 серпня, вперше за майже пів століття запропонував послабити обмеження на аборти, щоб дозволити жінкам здійснювати цю процедуру до 18-го тижня вагітності.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє АР.

Міністр охорони здоров’я Норвегії Ян Крістіан Вестре заявив, що продовження терміну для аборту відповідає сьогоднішній практиці, позаяк "майже нікому не відмовляють у перериванні вагітності після 12-го тижня".

"Право жінки на аборт за власним бажанням є основоположною цінністю в Норвегії", – додав міністр.

Норвезьке законодавство дозволяє легальні аборти до 12-го тижня вагітності, й переважна більшість абортів відбуваються ще до 9-го тижня. Але лікарні й поліклініки, як правило, не відмовляють жінкам, які хочуть перервати вагітність після 12-го тижня.

У разі ухвалення пропозиції вона стане першою суттєвою зміною в законодавстві про аборти з 1978 року, коли їх зробили безкоштовними й закріпили право жінки обирати між хірургічним та медикаментозним перериванням вагітності.

Для цього потрібна більшість у 85 голосів у парламенті Норвегії, але Центристська партія, яка має 28 мандатів і є однією з партій урядової коаліції, прагне зберегти нинішнє обмеження на аборт до 12 тижнів.

У травні Данія заявила, що лібералізує законодавство про аборти, дозволивши процедуру до 18-го тижня вагітності.

Перед тим депутати Європарламенту підтримали резолюцію із закликом до Ради Євросоюзу додати питання сексуального та репродуктивного здоров'я і право на безпечний і легальний аборт до Хартії основних прав ЄС.