У США затримали громадянина Угорщини через закупівлю техніки для РФ

Новини — Вівторок, 27 серпня 2024, 13:27 —

У США затримали громадянина Угорщини Бенса Хорвата, якого звинувачують у порушенні експортного контролю, спрямованого на Росію.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву Міністерства юстиції США.

Згідно з інформацією американського відомства, громадянина Угорщини звинувачують в тому числі у змові з іншими особами з метою незаконного експорту радіокомунікаційних технологій американського походження.

Хорвату висунуто звинувачення за одним пунктом у змові з метою порушення Закону про реформу експортного контролю від 2018 року.

Реклама:

Він був заарештований після прибуття в міжнародний аеропорт Сан-Франциско 23 серпня.

"Як стверджується, обвинувачений намагався придбати радіостанції військового призначення для російських організацій, використовуючи багатонаціональний ланцюг закупівель, щоб уникнути контролю правоохоронних органів", – заявив помічник генерального прокурора Метью Г. Олсен з Відділу національної безпеки Міністерства юстиції.

Згідно з судовими документами, Хорват та інші особи керували багатонаціональною мережею закупівель, яка укладала прямі контракти з різними структурами російського уряду і працювала над великомасштабними проєктами, як-от будівництво систем оперативного радіозв'язку в Курській області Росії вздовж російсько-українського кордону.

Стверджується, що Хорват сам організував купівлю американських технологій радіозв'язку і контрабанду цих технологій російським державним кінцевим користувачам через мережу філій, розташованих в Іспанії, Сербії, Угорщині, Латвії та інших країнах.

Починаючи щонайменше із січня 2023 року Хорват та інші члени його мережі розпочали переговори з невеликою американською компанією з розповсюдження радіотехніки щодо закупівлі та експорту в Росію вироблених у США радіостанцій військового класу та відповідних аксесуарів.

Чоловік придбав 200 радіостанцій військового зразка і мав намір експортувати їх до Росії, але йому це не вдалося. Митна і прикордонна служба США затримала вантаж, запобігши потраплянню радіостанцій до рук російських користувачів.

Розслідуванням справи займаються Служба розслідувань національної безпеки, Служба кримінальних розслідувань Міністерства оборони і Міністерство торгівлі.

Минулого тижня Міністерство юстиції США оголосило про санкції проти понад ста фізичних та юридичних осіб у 16 різних юрисдикціях, причетних до ухиляння Росії від західних санкцій.

Перед цим останній масштабний пакет санкцій проти Росії американський Мінфін оголошував у червні. Тоді зокрема покарали понад 90 іноземних осіб і компаній, насамперед із Китаю та Туреччини, які допомагали Москві ухилятись від санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: