В уряді Чехії готують заборону електронних сигарет з наступного року

Новини — Вівторок, 27 серпня 2024, 13:25 —

Міністерство охорони здоров’я Чехії готує проєкт закону, який у разі ухвалення означатиме заборону електронних сигарет з наступного року.

Про це повідомляє Novinky, пише "Європейська правда". 

МОЗ Чехії пояснює ініціативу заборонити вейпи тим, що це в інтересах громадського здоров’я.

"Спостерігається дуже велике зростання кількості споживачів електронних сигарет серед неповнолітніх та молоді, у деяких країнах ця цифра перевищує чисельність споживачів серед дорослих", – зазначив речник відомства Ян Режабек. 

Реклама:

У міністерстві також посилаються на дослідження про те, що молоді люди, які почали палити з вейпів, з утричі вищою ймовірністю будуть палити традиційні цигарки у майбутньому. 

Загальнонаціональне дослідження щодо споживання алкоголю і тютюнових виробів у Чехії в 2023 році засвідчило, що найбільшу частку споживачів електронних сигарет складає молодь 15-24 років – це майже третина від усіх, а два роки тому ця вікова група становила 25%.

Критики ініціативи наполягають, що у відомстві недостатньо дослідили вплив електронних сигарет на здоров’я, які все ж менш шкідливі, і ефектом може виявитися лише те, що користувачі вейпів перейдуть на традиційні тютюнові вироби, а також з’явиться чорний ринок електронних сигарет.  

Замість тотальної заборони міністерству радять посилити покарання за продаж електронних сигарет неповнолітнім і встановити обмеження на дизайн виробів, щоб вони були менш візуально привабливими. 

Паління традиційних тютюнових виробів вважають причиною до 15 тисяч передчасних смертей у Чехії щорічно.

Подібні ініціативи останнім часом озвучували і в інших європейських країнах, у тому числі Британії та Франції. 

Румунський парламент 18 червня остаточно ухвалив закон про заборону реклами електронних сигарет, зокрема вейпів та пристроїв для нагрівання тютюну, а також нікотинових пакетиків для перорального використання (паучів).

Читайте також: "Тютюнова" євроінтеграція: які зміни чекають Україну та як це відповідає вимогам ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: