ЄС застеріг Грузію від заборони опозиційних партій

Новини — Вівторок, 27 серпня 2024, 17:33 —

Зовнішньополітичний речник Європейської комісії Петер Стано заявив, що плани влади Грузії заборонити опозиційні партії, зокрема "Єдиний національний рух", у разі перемоги на парламентських виборах у жовтні не залишаться без реакції Заходу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Стано сказав у коментарі Politico.

Представник Єврокомісії зазначив, що Брюссель занепокоєний пропозицією партії влади "Грузинська мрія" заборонити "всі опозиційні партії".

"Опозиційні партії, активне громадянське суспільство і незалежні засоби масової інформації мають важливе значення для забезпечення підзвітності урядів і підтримки демократичних цінностей", – зазначив він.

Реклама:

За словами Стано, нинішній курс грузинської влади "ставить під загрозу шлях Грузії до ЄС, де-факто ведучи до зупинки процесу вступу".

ЗМІ: Керівна партія Грузії хоче оголосити православ’я державною релігією

"Європейська комісія уважно стежить за риторикою і розвитком подій в Грузії і готова відреагувати у відповідний спосіб. Ніщо не виключено, і ми будемо діяти відповідно, якщо ці заяви (про заборону партій. – Ред.) будуть втілені", – наголосив представник Єврокомісії.

Як відомо, "Грузинська мрія" хоче оголосити неконституційними опозиційний "Єдиний національний рух" і всі його партії-сателіти. При цьому прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе назвав такий крок "демократичним процесом".

Нагадаємо, парламентські вибори у Грузії пройдуть 26 жовтня 2024 року, вперше повністю за пропорційною системою, що підсилює шанси для опозиції. 

Деталі читайте у статті про те, як влада Грузії планує "узаконити" свою дружбу з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: