Фарери запустили консультації з Копенгагеном через прагнення членства в СОТ

Вівторок, 27 серпня 2024, 20:28 - Олег Павлюк

Влада Фарерських островів, яка має широку автономію у складі Данії, вперше скористалась положенням у законі про самоврядування, аби порушити перед Копенганеном питання про приєднання до Світової організації торгівлі як окремої країни.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє DR.

Депутат парламенту Фарерських островів Аксель Йоханнесен у вівторок заявив, що країна вперше застосовує положення Закону про місцеве самоврядування про вирішення спорів із Копенгагеном.

Він пояснив, що територія останні десять років вела консультації з данським урядом про можливість приєднання до СОТ, але постійно отримувала незадовільну, на її думку, відповідь.

"Тому ми вирішили, за погодженням з прем'єр-міністеркою (Данії. – Ред.), що спробуємо створити раду з вирішення спорів в Законі про місцеве самоврядування, яка раніше не застосовувалась", – оголосив Йоханнесен.

Він пояснив, що для економіки Фарерських острові украй важливо укладати більше торговельних угод, "саме тому ми повинні отримати членство в СОТ".

Голова данського уряду Метте Фредеріксен на пресконференції після зустрічі з главами урядів Гренландії та Фарерських островів підтвердила створення ради, назвавши це "великим кроком".

Механізм передбачає, що уряди Данії і Фарерських островів тепер повинні призначити по два члени до ради з вирішення спорів. Якщо вони не зможуть вийти на прийнятне рішення, Верховний суд Данії делегує до ради трьох суддів.

Фарерські острови – це група островів на півночі Атлантичного океану між Шотландією, Норвегією та Ісландією. Вони є автономним районом Данії з 1948 року та мають контроль над усією владою, окрім оборони та зовнішньої політики.

Фарери користуються відносно широкою автономією і навіть не входять до складу Європейського Союзу, на відміну від Данії. Територія приєдналась до санкцій ЄС, але залишила деякі винятки, які не поширюються на Копенгаген.