Катер поліції Іспанії наїхав на човен з мігрантами: активісти вимагають розслідування

Вівторок, 27 серпня 2024, 21:40 - Олег Павлюк

Правозахисники в Марокко та Іспанії закликали іспанську владу розпочати розслідування після того, як з'явилося відео, на якому іспанський поліцейський катер ледь не перекинув невеликий човен із мігрантами на борту.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

Інцидент стався в неділю, 25 серпня, коли судно з чотирма людьми наблизилося до іспанської території Мелілья в Північній Африці.

На відео, яке поширюється в соцмережах, видно, як патрульний катер Цивільної гвардії Іспанії переслідує надувний човен і кілька разів ледь не перекидає його. Щонайменше одна людина, як видається, випала із судна.

У розмові з іспанськими ЗМІ поліція заявила, що ніхто не постраждав, і додала, що люди на борту човна намагалися нелегально потрапити до Іспанії.

За даними Марокканської асоціації з прав людини, поліція Марокко також підтвердила, що в результаті інциденту ніхто не загинув, а мігрантів на човні пізніше затримали й передали марокканським правоохоронцям.

Кілька тисяч мігрантів за останні дні намагались потрапити з Марокко до Іспанії

"Проте на сьогоднішній день іспанська сторона не розпочала жодного розслідування. Іспанці несуть повну відповідальність і повинні взяти на себе відповідальність за початок розслідування", – вважають правозахисники.

Неурядова організація "Колеса солідарності", що базується в Мелільї, також закликала Іспанію розпочати розслідування, а Цивільну гвардію – надати детальне пояснення своїх дій.

Сеута й  Мелілья – іспанські території в Північній Африці, що межують із Середземним морем, – уже давно стали бажаним місцем прибуття для мігрантів і біженців, які шукають кращого життя в Європі.

Через географічне розташування Іспанія значною мірою покладається на добру волю Марокко в питанні контролю над цими кордонами та недопущення мігрантів.