WSJ: Макрон за ланчем пропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram до Парижа

Новини — Середа, 28 серпня 2024, 09:15 —

У 2018 році президент Франції Емманюель Макрон зустрічався із засновником Telegram Павлом Дуровим за ланчем і пропонував йому перенести штаб-квартиру месенджера до Парижа.

Про це виданню The Wall Street Journal розповіли джерела, повідомляє "Європейська правда".

За словами одного зі співрозмовників, французький лідер навіть обговорював можливість надання йому французького громадянства.

Як зазначено у публікації, Дуров тоді від пропозиції Макрона відмовився. Водночас у 2021 році росіянин все ж отримав французьке громадянство.

Реклама:

Крім того, за рік до цієї зустрічі французькі спецслужби провели спільну операцію з ОАЕ, в результаті якої був зламаний iPhone Дурова, стверджують люди, знайомі з цією справою.

Шпигунська операція, про яку також не повідомлялося раніше, мала кодову назву "Фіолетова музика".

Французькі силовики були вкрай стурбовані тим, що терористична "Ісламська держава" використовує Telegram для вербування бойовиків і планування атак.

За словами людини, близької до Дурова, компанія роками ігнорувала виклики і судові накази, надіслані правоохоронними органами.

"Хоча немає жодних ознак того, що ці попередні дискусії з Макроном або злам телефону Дурова відіграли якусь роль у його затриманні, ці деталі проливають нове світло на довгі і складні стосунки Дурова з Францією та ОАЕ", – йдеться у публікації.

Нагадаємо, у Франції 24 серпня ввечері затримали засновника месенджера Telegram, росіянина Павла Дурова.

Офіційно ситуацію не коментували майже дві доби, після чого президент Франції Емманюель Макрон заявив, що затримання засновника Telegram не має під собою політичних підстав.

Дурову інкримінують 12 пунктів обвинувачення, зокрема відмову співпрацювати з правоохоронцями у розслідуванні незаконного контенту.

Серед пунктів, у порушенні яких підозрюють засновника Telegram, згадані, наприклад, "співучасть в адмініструванні онлайн-платформи для здійснення незаконної транзакції у складі організованої злочинної групи".

Дурову також інкримінують відмову співпрацювати з правоохоронцями, співучасть у зберіганні й поширенні дитячої порнографії, наркоторгівлі, шахрайстві, "злочинній змові з метою вчинення тяжкого злочину або проступку".

Підозра також охоплює три пункти, пов’язані з криптографічними послугами й інструментами "без декларації відповідності".

Раніше заклики до регулювання Telegram лунали з боку окремих країн-членів ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: