ЗМІ: Зустріч міністрів єврозони у Будапешті можуть скасувати через прихильність Орбана до РФ

Новини — Четвер, 29 серпня 2024, 12:19 —

Зустріч міністрів фінансів єврозони в Будапешті наступного місяця може бути скасована, оскільки серед країн-членів зростає обурення прихильним ставленням угорської влади до Росії.

Про це йдеться у матеріалі Politico, повідомляє "Європейська правда".

Міністр державних витрат і реформ Ірландії Паскаль Донох'ю, який головуватиме на зустрічі, вирішить до наступного тижня, відбудеться вона чи ні.

Наразі запланована на 13 вересня зустріч все ще офіційно має відбутись, повідомив речник Єврогрупи.

Реклама:

Водночас, за словами одного з посадовців, відбуваються інтенсивні контакти між столицями, щоб оцінити, скільки міністрів розглядають можливість бойкоту, незважаючи на рішення Донох'ю.

Переговори між міністрами фінансів зазвичай відбуваються раз на місяць, але в країні, яка головує в ЄС на ротаційній основі, – двічі на рік.

Кілька міністрів вже дали зрозуміти, що не візьмуть участі у зустрічі, якщо вона відбудеться в Угорщині, в тому числі міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер та його колеги з Естонії, Фінляндії та Литви.

До засідання Єврогрупи планується провести кілька міністерських зустрічей.

Зокрема, цього тижня відбувається зустріч міністрів закордонних справ і оборони ЄС, яку перенесли до Брюсселя з Будапешта.

За словами посадовців, Донох'ю, ймовірно, оцінить настрій на переговорах у Брюсселі, перш ніж ухвалювати рішення про скасування зустрічі.

Як відомо, одразу ж після початку угорського головування прем'єр Угорщини Віктор Орбан вирушив у "миротворче турне", у тому числі до Москви; у Євросоюзі відмежувалися від його дій і наголосили, що Орбан у цих поїздках представляє лише свою країну. 

У Європейській комісії кажуть, що юридично не можуть позбавити Угорщину головування у Раді ЄС, але можуть бойкотувати його.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: